Kinderen
en jongeren
en jongeren
Voor wie zijn we er?
Voor gezinnen met een baby of kind van 6 tot 18 jaar met (een vermoeden van) een van volgende beperkingen:
Wie zijn we?
Met welke vragen kan je bij ons terecht?
Ons aanbod richt zich enerzijds op de jongere en anderzijds op het gezin. De begeleiding vertrekt steeds vanuit het verhaal van de jongere en zijn gezin.
Voor het kind of de jongere:
Voor het gezin:
Praktisch
Tijdens de schoolvakanties organiseren we activiteiten voor jongeren. Vaak zijn zij de enigen met een beperking in hun school, sportclub of jeugdvereniging. Met onze activiteiten willen we hen de mogelijkheid geven om andere jongeren met een beperking te ontmoeten. Het is soms makkelijker om ervaringen te delen met lotgenoten. Tijdens onze activiteiten komen er heel wat leerrijke thema’s aan bod, maar het zijn vooral leuke momenten waarop de jongeren hun grenzen kunnen verleggen.
Voor wie?
Praktisch
Kalender
Vriendschap – 14/02/18
Hoe maak jij vrienden? Ben je al eens verliefd geweest? Wat als het niet meer klikt? Hoe ga jij om met plagen en pesten? We maken er een spetterende namiddag van vol spel, tips en tricks.
Klimmen – 11/04/18
Denk je dat muurklimmen niets voor jou is? Dan heb je het misschien wel helemaal mis! In samenwerking met G-sport volgen we een initiatie muurklimmen. Natuurlijk zijn ervaren klimmers ook welkom.
Familiedag – 4/7/18
Vandaag nodigen we je hele gezin mee uit. Waar we naartoe gaan en wat we precies zullen beleven, dat houden we nog even geheim. Wel kunnen we je alvast beloven dat het een leuke spannende dag wordt voor groot en klein.
Brussendag – 29/08/18
Zijn jouw broer(s) of zus(sen) ook zo nieuwsgierig naar wat je zoal beleeft op de jongerenactiviteiten? Vandaag draaien we de rollen om. Voor één keer zijn enkel de brussen (tussen 6 en 12 jaar) welkom op onze activiteit.
Adventure namiddag – 5/9/18
Lasershooting, hindernissenparcours, piratenboot … Samen met een topmonitor van Team Adventure beleven we weer een dag vol uitdagingen. Tot dan!
Circus – 31/10/18
Altijd al gedroomd van een glansrol in het circus? Wil je leren jongleren? Schuilt er een acrobaat in jou? Lesgevers van de Circusplaneet leren ons de tofste trucs. Deze spectaculaire dag sluiten we af met een familieshow.
Getuigenissen
“Hier ben ik eens niet de enige met een handicap.”
“De andere jongeren begrijpen dat het dragen van spalken echt niet leuk is, ook al mag je de kleur kiezen.”
“Max vertelde dat zijn ziekenhuisopname toch minder erg was dan hij eerst dacht. Dat maakt mij ook een beetje minder bang.”
“Ik kreeg heel wat tips van andere kinderen over hoe ik moet reageren op vragen rond mijn handicap op school.”
“Tijdens de initiatie rond rolstoelbasket, ontdekte ik dat rolstoelbasket wel cool is en niet voor losers.”
“Nu weet ik dat ik ook kan gaan skiën zoals mijn broer en zus.
Jaarlijks organiseren we een aantal ouderavonden rond thema’s die nauw aansluiten bij de leefwereld van onze gebruikers of nieuwe perspectieven kunnen openen. We vragen mensen met kennis terzake om deze thema’s op een boeiende manier toe te lichten. We nodigen al onze ouders uit om er bij te zijn, te luisteren, vragen te stellen, interactief mee te denken en van gedachten te wisselen.
Praktisch
Getuigenissen
“We vertrokken met een dubbel gevoel. Een goed gevoel, want dankzij de ouderavond hadden we een fijne activiteit met ons dochtertje én kregen we de kans om andere ouders te ontmoeten. We waren niet langer alleen. Maar er was ook een angstig gevoel om de confrontatie met andere ouders aan te gaan. Uiteindelijk viel het reuze mee. We probeerden zo vaak mogelijk te gaan. De band met andere ouders en kindjes werd steeds groter. We zaten allemaal in dezelfde situatie: doktersbezoeken, uitslagen van onderzoeken afwachten, maar ook kleine, praktische en alledaagse probleempjes zoals bij alle gezinnen. Ook de kinderen kijken er naar uit, ze kunnen gewoon zichzelf zijn en plezier maken met elkaar.”
– Mama van Luna
Brussen hebben in vergelijking met hun leeftijdsgenoten vaak een aantal unieke vragen (rond schuld, schaamte, jaloezie, meer verantwoordelijkheid) en een aantal unieke kansen (verantwoordelijkheidszin, verdraagzaamheid en zorgzaamheid). Omdat dit anders loopt dan bij hun leeftijdsgenoten, kan het deugd doen om hierover te praten met andere brussen. Op een speelse manier gaan we met hen het gesprek aan: Wat betekent het om een broer of zus te hebben met een verstandelijke beperking?
Praktisch
We bieden ouders kansen tot ontmoetingen met lotgenoten in groepsverband. Thuisbegeleiders samen met ouders uit de vrijwilligerswerking begeleiden deze groepen. We organiseren een apart aanbod voor ouders van kinderen uit de verschillende leeftijdsgroepen en doelgroepen.
Praktisch Pedagogische Thuishulp is een beperkt aanbod voor gezinnen met een kind met een verstandelijke en bijkomende beperking die we reeds ondersteunen. De impact van een beperking op een gezin en omgeving is in vele gevallen niet te onderschatten en vraagt vaak extra draagkracht. Praktisch Pedagogische Thuishulp wil ouders gedeeltelijk ontlasten in hun specifieke opvoedingstaak door praktische ondersteuning aan huis te bieden.
Praktisch