Marie-Anne, Fiola vrijwilligster met vier sterren:

“Met mensen werken verrijkt je leven”

Marie-Anne is vaste vrijwilliger bij Fiola. Rots in de branding van de donderdaggroep in Wetteren. Wekelijks komen er lotgenoten samen: mensen met een niet-aangeboren hersenletsel.  Een hechte groep, waar Marie-Anne zich intussen deel van voelt. Op Marie-Anne kan je rekenen. De groep ontwierp speciaal voor haar een schort:  een topvrijwilligster met vier sterren!

Ster 1: “Wat ben ik blij dat ik je zie”

Al vier jaar is Marie-Anne vaste vrijwilliger bij de dagwerking in Wetteren. Ze woont er letterlijk om de hoek. Ze nam zelf het initiatief om vrijwilliger te worden. Zichzelf nuttig maken. Dat was haar doel. Met een loopbaan in de zorg en vrijwilligerswerk bij CAW en Vonkel vzw, bracht Marie-Anne een grote dosis ervaring met zich mee. Wat volgens haar de belangrijkste voorwaarde is om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Mensen graag zien. En de mensen van de groepswerking zien Marie-Anne graag komen. Al van bij de eerste ontmoetingen is er veel dankbaarheid naar elkaar toe.

Ster 2: “Ik ben er voor jou”

Van een sterk engagement gesproken.  Elke donderdag zet Marie-Anne haar wekker om, nog voor de dagwerking van start gaat, haar eigen hondjes naar de opvang te brengen en deelnemers op te halen. Dan is ze de hele dag in de weer. Als vaste partner van groepswerker Tim. Ondersteunen: letterlijk en figuurlijk.

Ik spring bij waar nodig, help met praktische dingen, ga mee op uitstap,… Maar ook gewoon luisteren, aanwezig zijn, is minstens even belangrijk. Het contact met de mensen, dat is de rode draad van mijn vrijwilligerswerk. Dat loopt centraal door alles heen.

We verwelkomen de mensen met een kopje koffie. Daarbij maken we tijd voor de kleine en grote verhalen des levens. Daarna starten we met de voorbereiding van het middagmaal. Onder het snijden van de groenten valt ons verhaal niet stil. Samen eten, samen koken, samen opruimen, zo betekenisvol. Ik heb zelf ook al veel bijgeleerd in de keuken. Want even tussen haakjes: Tim zijn soep is subliem.

Ster 3: “Niet bij de pakken blijven zitten”

Marie-Anne draagt zelf een rugzakje met zich mee: met verhalen, herinneringen en persoonlijke overwinningen. Door haar vrijwilligerswerk voelt haar rugzak lichter aan. Ze krijgt er veel voor terug. Er is ook oog voor haar verhaal. Marie-Anne leerde er relativeren.

Als ik aan de mensen van de donderdaggroep denk, dan is bewondering het juiste woord. Bewondering. Verwondering. Ik sta versteld van de moed van de mensen om hun leven opnieuw vorm te geven. Hun veerkracht en draagkracht. Keer op keer verrast me dat.

Ster 4: “Voor sfeer en gezelligheid”

Humor is voor Marie-Anne de beste saus. “We maken gewoon plezier samen. Ze kennen mijn manier van doen al goed en ze appreciëren dat wel. Het moet niet altijd serieus zijn. Zo lachen we regelmatig met de vier sterren op mijn schort.” Marie-Anne voelt veel waardering voor haar werk, zowel vanuit de groep als vanuit de organisatie Fiola. “Met mensen werken verrijkt je leven. De voldoening die ik daaruit haal is niet te beschrijven. Het zou wel fijn zijn om andere vrijwilligers te ontmoeten binnen Fiola, om contacten te leggen en elkaar te inspireren. Daar zit misschien nog groeimarge in… op weg naar een vijfde ster!”

Goesting om ook iets voor Fiola te betekenen? Neem dan zeker contact met ons op.