Op tocht met Obe: een waar avontuur!

Klaar om mee te duiken in ons avontuur?

Ik ben Liesbeth en van nature geen zittend gat. Sport beheerst mijn leven al van kleins af aan. Als licentiaat LO proefde ik voor het eerst van buitensporten als klimmen, mountainbike, skiën, snowboard, kajakken. Daarna ging ik als docent aan de slag in een Vlaamse Hogeschool. De outdoor- en wintersporten behoorden er tot mijn vakgebied. Toen ik zwanger werd, droomde ik dus al hardop over de heerlijke berg- en tentavonturen die we samen zouden beleven.

Het draaide net iets anders uit. Mijn zoon Obe bleek een specialleke te zijn. Tijdens de maanden die volgden na de bevalling werden de verwachtingen telkens opnieuw bijgesteld. Een meervoudige beperking: dat was de berg waar we voor stonden. Bovendien kwam ik er alleen voor te staan, een hele zware periode dus.

Gaandeweg leerde ik de lichtpuntjes zien. Elk ministapje vooruit, wat zelfs bij een normaal kind amper opgemerkt wordt, was hier telkens een grootse overwinning. Grote dromen werden kleine avonturen. Voorbereiding, volharding, zoeken naar de juiste oplossingen en omkadering: dat werd mijn nieuwe uitdaging.

Nieuwe dromen popten op, sudderden verder en kregen een concrete vorm. Het gaf me onnoemelijk veel energie en voldoening. Kijken naar de mogelijkheden die er wél zijn. Als je dan ook ziet hoe je je kind stimuleert in zijn ontwikkeling en hoe gelukkig hij hiervan wordt, dat is het ultieme geluksgevoel voor mijn bijzondere moederhart. Het zit mooi vervat in volgende quote die ik ooit tegenkwam:

Heaven on earth
not a place to find, but a decision to make

Op zoek naar avontuurlijker terrein

Ik bleef op zoek naar nieuwe mogelijkheden en alternatieven om samen met Obe de natuur in te trekken. Een stevige wendbare buggy, verschillende types draagzakken, een actieve rolstoel. Ook bij mezelf kriebelde het om weer meer te gaan sporten, om mijn conditie op te krikken. Als single mom opnieuw een grote uitdaging. Een goede fietskar met vering bracht de oplossing. Ik kon die koppelen aan mijn koersfiets en mountainbike. Eindelijk konden we samen sporten! Zo beleefden we tijdens de zomervakanties vele heerlijke en memorabele tochten in de Ardennen.

Toen Obe begon te kruipen, wou ik hem zelfredzaam maken in ons huis met vele trappen. Ik maakte een ophangpunt voor het klimtouw aan de open trap en met de klimgordel aan leerde ik Obe op een veilige manier de trap opkruipen. Als beloning voor zijn verwoede pogingen volgde steevast een slingersessie aan het touw. Vliegen als een vogel door de lucht, hoe heerlijk is dat? Ons eigen Plopsaland in huis! We trokken frequent naar de klimzaal in Gent. Om af te dalen mocht Obe dan paardje rijden op mama’s rug. Joepie! Zo was Obe op een speelse manier bezig zijn kracht, evenwicht en motoriek te oefenen. We hadden samen veel plezier: win-win.

Mijn ultieme droomvakantie

Afgelopen zomer vloeide alles samen in mijn ultieme droomvakantie: terug met de tent gaan kamperen!

Mijn 2 avontuurlijke scoutsoppassers opgetrommeld, een donkere tent voor Obe, wat creatief wezen met kampeergerei en visueel afbakenen van de kampeerzone.
Suppen op de rivier, mountainbiken in de uitgestrekte bossen, tussen de rotsen smalle gangetjes zoeken en erdoor proberen kruipen. Mijn buitenkind genoot met volle teugen. Terug leven in en op het ritme van de natuur.

Wat eerst een hele organisatie leek, ging verbazingwekkend vlot. Het smaakt vooral naar meer: veel meer!