Persoonlijk assistent: een job om mee uit te pakken

De cliënt staat centraal

Eline is persoonlijk assistent bij Fiola. Een job op haar lijf geschreven. In fiere letters. Met enthousiasme en rust vertelt ze over haar job waarin evenwicht en flexibiliteit belangrijk zijn. De cliënt altijd centraal. We draaien de rollen voor één keer om. De assistent in de spotlight. En stralen: dat doet ze.

Persoonlijke assistentie: wat kan dat allemaal zijn?

Het kan zo veel zijn. Dat maakt het juist zo boeiend. We ondersteunen bij het alleen wonen zoals meehelpen bij huishoudelijke taken, boodschappen doen. Helpen bij zorgtaken. We zorgen dat iemand op zijn hobby raakt. Of we begeleiden bij een reis of daguitstap. Zelfs assistentie op school behoort tot ons takenpakket.

Zo kom ik wekelijks in de klas van Rune, een jongetje met een motorische beperking. Hij werkt met zijn laptop en wij ondersteunen hem daarbij. Hij duidt aan, wij voeren uit. Dankzij de assistentie en de extra hulp op school kan hij aansluiten in het eerste leerjaar. We laten hem zoveel mogelijk zelfstandig werken. We helpen hem op weg en lopen dan eens rond bij de andere kinderen van de klas.

Soms zit het in kleine dingen en is vooral onze aanwezigheid een meerwaarde: samen een spel spelen, een wandeling doen, iets creatiefs.

Laatst was ik met een nieuwe cliënte op stap, een jonge vrouw met ASS. We wandelden en leerden elkaar beter kennen. Dat is altijd een beetje zoeken. Ik zag dat ze het moeilijk kreeg en we namen samen rust op een bankje. Dan is het aanvoelen wat helpt, op dat moment, voor die persoon. Ik legde mijn hand op haar rug en liet haar voelen: ik ben er voor jou. Ik zag haar opnieuw tot rust komen. Dat zijn momenten die mijn dag maken. Voelen dat je er kan zijn, dat je iets betekent voor anderen.

Wat heb je nodig om persoonlijk assistent te zijn?

Het is een job met afwisseling en groeikansen. Dat zit niet alleen in de afwisselende taken maar ook in de mensen die je leert kennen. Je werkt met verschillende doelgroepen, je komt bij personen die alleen of samen wonen of  in een gezin met kinderen. Dat vraagt dat je als assistent op de gepaste manier je plaats zoekt. Flexibel zijn, dat is echt nodig. Iedereen kan assistent zijn en toch is de job daarom niet voor iedereen.

Het leuke is de grote zelfstandigheid die je krijgt. Je bent altijd in dienst van een cliënt, je assisteert bij de vragen die komen. Maar daarin zit ruimte voor eigen invulling. Een portie creativiteit is mooi meegenomen als assistent.

Is het dan geen eenzame job?

Je staat natuurlijk niet alleen. Dat is net het voordeel van binnen een organisatie als Fiola te werken. Je kan terecht bij een teamcoach, je hebt collega’s die in hetzelfde gezin of bij dezelfde cliënt komen. Dat helpt om af te toetsen of uit te wisselen. Daar leer je uit.

Ik denk dat we mensen mislopen omdat ze niet goed weten wat deze job allemaal inhoudt. Je hebt een heel dicht contact met cliënten of hun netwerk. Een job waarbij je tegelijk volgt als zelf invult. De klik is het belangrijkste: met de job en de cliënten!

Hoe zie jij je toekomst als persoonlijk assistent?

Ik hoop nog lang binnen Fiola te werken. Zo zal ik binnenkort planner worden. Mee de puzzel leggen tussen assistenten en cliënten, een nieuwe uitdaging.

Fiola is een organisatie waar veel mogelijk is: ruimte voor eigen ideeën, nieuwe ontwikkelingen, kansen waar je op in kan pikken.

Kriebelt het bij jou om mee te schrijven aan het grote Fiolaverhaal? Bekijk dan zeker de vacatures op onze website of solliciteer spontaan. We zijn voortdurend op zoek naar nieuw talent!