Warm onderwijs thuis

Voor Nicolas is zijn thuis zijn speelplaats, zijn klas, zijn wereld

Nicolas is bijzonder. Zijn familie zoekt wat hem kan helpen: een matras, een stoel, een box om te spelen.

Welkom (Vitajte)

Ik ben welkom bij Nicolas en zijn familie. Warm welkom. Hier val je met de deur in het hart van de familie. Een familie met een hart voor elkaar. De familiefoto hangt centraal: papa draagt Nicolas. Mama staat dicht bij. Haar ogen laten Nicolas niet los. Zussen en broers dragen mee. Zorgzaam en fier. Bij elkaar. Familie.

Familie (Rodina)

Nicolas zijn geboorteland is Slowakije. Drie jaar wonen ze in België. Hij is nu zeven jaar. De dokters in België en Slowakije zeggen hetzelfde: Nicolas kan niet zoveel. Hij kan niet zitten, niet praten, niet lopen…

Maar Nicolas kan wél veel: als je maar kijkt en luistert. Dat kan zijn familie net goed.

Zus tolkt voor mama, mama tolkt voor Nicolas. Een groot verhaal in korte zinnen. Maar je voelt waar het om draait. Je moet niet alles begrijpen als je elkaar verstaat. Dat is het wondere verhaal van Nicolas.

Nicolas wordt gedragen door zijn familie, niet enkel op de foto, ook in het echt. Papa brengt Nicolas aan het lachen. Er is een zorgende zus en een speelvogel zus. Er zijn sterke broers die leren voor kok. Koken voor Nicolas, dat doet mama. Ook al is eten voor Nicolas niet makkelijk. Voor Mama is Nicolas haar liefde, haar schatje, haar alles.

Mama is blij met alle nieuwe dingen die Nicolas kan. Soms is dat grappig. Nicolas maakt de klank ‘Ara’. Ara betekent: ‘ga weg.’ Nicolas houdt van vrijheid. Hij weet wat hij wil. Hij heeft een blij en een boos gezicht. Beiden even mooi. Daar toont hij veel mee. Nu probeert hij iets nieuw: ‘Ara’. Zijn familie geeft hem ruimte maar blijft dichtbij.

School (Skola)

Mama en papa voelen wat goed is voor Nicolas. Nicolas is snel ziek. Veel drukte geeft hem koorts. Naar school gaan is moeilijk. Maar ook belangrijk. Op school kan je leren. Op school kan je spelen. Mama droomt dat Nicolas kan leren. Nicolas droomt dat hij kan spelen.

Ook mama en papa weten wat ze willen: school voor Nicolas, maar dan thuis. En dat werkt: minder ziek, minder koorts. Meer tijd om te spelen én te leren.

Twee keer in de week komt juf langs. Nieuw speelgoed ontdekken, naar buiten op stap, muziek maken… Nicolas is nieuwsgierig. Het werkt.

Kracht (Silna)

Onderwijs aan huis, dat doe je niet alleen. Alle hulp is welkom: de juf, de kinesist, de begeleiders van Fiola. De familie omarmt alle hulp. De begeleiders omarmen de familie. Sabine van Fiola spreekt een woordje Slowaaks: ‘Dakujem’, dankjewel. Als ze een tweede woordje zou leren dan zou het ‘kracht’ zijn. Kracht om samen Nicolas te dragen. Kracht om elke dag en nacht opnieuw op te staan. Kracht om te geloven in de toekomst van Nicolas.

Silna Rodina. Krachtige familie.