De jongeren van Fiola

Tieners met special powers!

Flore aan het woord

Flore is een hippe tiener van 13. Zoals andere meisjes van die leeftijd zoekt ze naar zelfstandigheid. Ze wil meer op eigen benen staan! En laat dit nu net zijn waar Flore het moeilijk mee heeft… best stom natuurlijk.

Flore heeft cerebrale parese. Ze kreeg een hersenbloeding tijdens haar geboorte. Intussen weet ze zelf goed wat dat voor haar betekent: De signalen die de hersenen naar mijn rechterlichaamshelft sturen verlopen niet zo vlot. Voor lange afstanden gebruik ik een rolstoel. Het lastigste daaraan is dat ik niet alleen naar school kan fietsen. In het tweede middelbaar wil je liever met je vriendinnen naar school dan met je ouders. Of je gaat met je vriendin naar het shoppingcenter en dan gaan de alarmen af omdat je met je rolstoel door de ingang rijdt. Alsof de mensen je nog niet genoeg aanstaren! 

Flore maakt gebruik van de begeleiding van Fiola. Vroeger was dat vooral voor het verbeteren van mijn fijne motoriek: puzzels maken en zo. Daarna ging ik vooral met Els op zoek naar mijn eigen mogelijkheden. Zo werd ik mij bewust van mijn positieve kanten en hoe ik kan omgaan met mijn special powers, want dan vind ik een mooier woord dan ‘beperking’. 

Momenteel zijn het vooral de jongerenactiviteiten die veel betekenen voor Flore.

Bij Fiola wachten we allemaal op elkaar

Dat doet zo’n deugd om te zien dat je niet alleen bent. Je kunt daar samen praten maar toch vooral je ook amuseren! Tijdens andere activiteiten is het voor mij moeilijker om mee te doen, het is dan vaak van ‘oei, ik ben vergeten op je te wachten’.  Bij Fiola gaat het voor iedereen wat minder vlot en we wachten allemaal op elkaar. 

Ik ben intussen goed bevriend met andere jongeren die begeleiding vanuit Fiola krijgen, net omdat wij elkaar meer begrijpen.  Bijvoorbeeld hoe lastig het is om steeds opnieuw op school uit te leggen wat je net hebt. Zo dat gevoel van: pff, moet ik dat nu weer gaan uitleggen…

We vinden elkaar terug op sociale media en we spreken af op de volgende namiddagen. We doen daar echt van alles: circus, klimmen, skiën, fotoshoots… Alles is er mogelijk.

“Alles wordt mogelijk”

Het hoogtepunt van de activiteiten voor Flore was de dansworkshop met Breakdancer Redo.

Redo is een professioneel danser. Hij werd zelf geboren met fysieke beperkingen. Hij heeft een kortere rechterarm, zonder ellebooggewricht, en 5 vingers, verdeeld over zijn twee handen. Hij mist zijn rechterheup en heeft een korter rechterbeen.  Maar wat hem het meest kenmerkt: hij laat zich hierdoor niet beperken. Hij laat niet toe dat zijn situatie zijn leven beïnvloedt of dat het zijn dromen in de weg zou staan. Samen met de dansgroep ILL-Abilities trekt hij al dansend de wereld rond.

ILL-Abilities bestaat uit een dansgezelschap met de beste breakdancers uit Canada, de VS, Chili, Brazilië, Zuid-Korea en Nederland, elk met verschillende fysieke of communicatiebeperkingen. Daarbij verspreiden ze dezelfde krachtige, positieve boodschap: “No Excuses, No Limits”.

Niet verwonderlijk dat deze danser een diepe indruk na liet bij de jongeren van Fiola!  

Open brief aan Redo

Hey Redo,

Ik ben Flore. Ik volgde al twee keer een breakdance sessie bij jou. Sindsdien volg ik jou en je groep ILL-Abilities op Instagram.  Zo knap om jullie de wereld te zien rond trekken: van België tot Japan!

Zelf ben ik 13 jaar en op zoek naar wat ik wil en kan en wat mijn dromen zijn.

Als je opgroeit met een beperking dan heb je wel eens het gevoel van: Waarom ben ik nu net 1 op de zovelen die dit overkomt.  Als je dan andere mensen ontmoet die iets gelijkaardigs meemaken dan besef je dat je niet alleen bent. Dat er meer mensen zoals jij zijn. Een speciale connectie, dat voelde ik toen we samen dansten met de andere jongeren. De groep en het dansen duwt je vooruit: komaan, jij kan dat wel! Je steekt elkaar een hart onder de riem.

Eén van mijn talenten, Redo, is dat ik heel goed onthoud! Drie jaar geleden, kreeg ik van jou een armbandje met je motto: ‘No excuses, No limits’.  Je gaf ons de tip om dat altijd aan te doen. Als we dan zouden denken: dat lukt hier niet, dan moet je naar je arm kijken en dan weet je dat alles goed komt. Ik deed het aan tijdens de turnles. Ik was zelf een beetje mijn zin in het sporten verloren. Het draaide vaak om competitie. Ik kon niet altijd meedoen zoals de anderen en dan werden klasgenoten wel eens boos op me. Jouw bandje heeft me toen echt geholpen. Ik keek er naar en dacht: ik doe het gewoon op mijn manier!

Weet je Redo, mijn mama noemt mij een doorzetter. Ik weet dat ze gelijk heeft: als ik iets wil leren, dan probeer ik ook tot ik het echt kan. En dat herken ik zo hard bij jou.

Ik vind dat zo cool om jouw doorzettingsvermogen te zien en te voelen. Ik was onder de indruk van een filmpje waarin je zegt dat een beperking niet het hele vervolg van je leven hoeft te bepalen. Als je het echt probeert dan kan je meer dan je denkt. Ik ben meestal wel trots op mezelf maar soms heb ik het er eens moeilijk mee. Struggle jij ook wel eens met je anders zijn? Wat geeft jou dan de kracht om door te gaan en in jezelf te geloven? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Redo, tijdens het dansen leerde je ons basismoves en daarna mochten we er zelf mee mixen en matchen, onze eigen stijl er in vinden. Iedereen mocht er zijn en dansen zoals hij zelf was.

Je leerde er mij ook ‘moves’ om in het leven te staan.

Jou zelfzekerheid, daar ben ik stiekem wat jaloers op. Als jij me zegt dat ik even goed ben als iedereen, dan geloof ik dat echt.  Ik weet natuurlijk wel dat dat zo is … maar ik voel het niet altijd zo. Ik zeg van mezelf niet graag dat ik anders ben, ik noem het  liever ‘superpowers’. Als ik dan jou zie met je superpowers en zie wat jij kunt en uitstraalt: Waw!

Redo, voor jou is dansen je grote droom. Weet je wat de mijne is: Zingen en schrijven, dat is wat ik heel graag doe. Ik droom ervan om ooit mijn biografie uit te brengen. Om het verhaal van mijn leven neer te schrijven.

En als ze mij vragen: wie was je inspiratiebron? Dan schrijf ik over jou: Redo!

Over No Excuses, No Limits!

Over dromen en daarvoor blijven gaan, over in jezelf geloven en er niet alleen voor te staan!

Flore

Lieve Flore, 

Heel erg bedankt voor je mooie brief! Wat ontzettend tof om te lezen dat je zoveel aan de workshops hebt gehad. Je bent een echte doorzetter! Blijf altijd in jezelf en in je dromen geloven en spreek ze hardop uit! Wat mij altijd helpt om in mezelf te blijven geloven is om nooit te vergeten hoeveel je al hebt moeten doorstaan om te komen waar je nu bent. Ook de mensen om mij heen zijn belangrijk, zoals mijn familie & vrienden. Probeer altijd positief te blijven of om ergens het positieve van in te zien. Ik kan niet wachten om in de toekomst je biografie te lezen! Ik weet zeker dat je er gaat komen en als je het even moeilijk hebt, blijf dan vooral naar je armbandje kijken: “No Excuses, No Limits”

– Redo