Jaarbeeld 2021

21 beelden uit het voorbije jaar 2021.
Fie & Ola: inclusief, ecologisch en duurzaam kinderdagverblijf
De leerlingen van BuSo Sint-Franciscus Velzeke geven mee vorm aan de ecologische tuin van ons kinderdagverblijf: nestkastjes, moestuinbakjes en een toegankelijk schaduwpodium. Een zinvol Stem-project in samenwerking met RTC Oost-Vlaanderen.
Meer over Fie & Ola
Inclu-zit voor dagwerking Wetteren
Een STEM-project van het zevende jaar hout in het Scheppersinstituut van Wetteren resulteerde in een inclusieve bank: de ‘inclu-zit‘ want ook rolstoelgebruikers kunnen makkelijk plaatsnemen.
Jongerenactiviteiten
Jongeren op avontuur in de hoogte of op het water. Zichzelf overwinnend met spannende uitdagingen. Of samen met echte acteurs in een theaterstuk spelen.
Buidelturnen
Beweeglesjes in kleine groep voor kinderen tussen 3 en 5 jaar. Een speelse sfeer voor kind en ouder waarbij samen bewegen centraal staat.
Fiolaloket zet je snel op weg
Via het Fiolaloket kunnen we snel een antwoord geven op de vele vragen van cliënten. De loketten zijn verspreid over heel Oost-Vlaanderen. Of de cliënt boekt een beeldbelgesprek.
Meer weten?
Lovende woorden voor kinderdagverblijf Fie & Ola
“Jullie oprechte betrokkenheid en zorg op maat, jullie creativiteit, jullie geduld om te zoeken naar oplossingen die best passen bij het kind, jullie zien de kwaliteiten van elk kind en doen kinderen en ouders op hun gemak voelen. We zijn met ons gat in de boter gevallen met jullie!“ “We zouden jullie met veel vertrouwen aan iedereen aanraden. Jullie werken vanuit een duidelijke missie en visie en dat sijpelt door naar hoe jullie de zaken aanpakken“.
Zotte avonturen met Yieha
6 dagen lang vloog het Yieha vliegtuig rond de Green Valley, de “groene vallei” van de Voer. Jongeren verkenden ongekende bestemmingen en beleefden zotte avonturen. En de ouders keken toe en zagen dat het goed was. Het Yieha-avontuur meebeleven?
Bekijk onze videoclip
Snoezelproeven
Een zintuiglijke belevingstocht voor jonge kinderen van 0 tot 3 jaar met een ouder. Een kennismaking met Sherborne, massage en een belevingsverhaal.
De reis naar verbinding
Een bijzondere driedaagse voor volwassenen met een verstandelijke beperking en autismespectrumstoornis. In het hart van de Vlaamse Ardennen zochten cliënten op een creatieve en laagdrempelige manier hoe ze met meer zelfwaarde en veerkracht in het leven kunnen staan.
Bekijk het filmpje
Inclusie op de kleuterschool
“Toen we kennismaakten met Jeanne zaten we met het team rond de tafel. Wat is er nodig zodat Jeanne hier naar school kan komen? We werken samen met Fiola, revalidatiecentrum, vrijwilligers, studenten en ondersteuners. Dat is leuk en leerrijk voor ons, want op sommige vlakken hebben we de expertise niet.“
Lees het verhaal van Jeanne
Braam: onze groene dagwerking
De cliënten van Braam blijven heerlijk creatief in de natuur.
De sfeer in het voedselbos bekijken?
Bij Creamuze is álles ok
Goedele, Judith en Peter vonden een muzikale klik met groepswerking Creamuze. ‘We musiceren echt en er is altijd resultaat: daar word ik gelukkig van. Vroeger hield ik altijd vast aan de partituren, improviseren durfde ik niet. Hier heb ik dat beetje voor beetje opgebouwd. Alles is ok, ook als je even niet mee wil doen, als je even wil luisteren. Vaak moet ik in het begin mijn draai zoeken maar als we wat langer bezig zijn, dan vind ik de juiste maat. Dan voel ik me vrij.’
Hun verhaal lezen?
Beestig kleuterkampje
Een nieuw initiatief tijdens een zomerse week waar kleuters tussen 2,5 en 5 jaar op een laagdrempelige manier kennismaken met dieren.
Persoonlijke assistentie
“Persoonlijke assistent is een job met afwisseling en groeikansen. Dat zit niet alleen in de afwisselende taken maar ook in de mensen die je leert kennen. Dat vraagt dat je als assistent op de gepaste manier je plaats zoekt. Het leuke is de grote zelfstandigheid die je krijgt. Je bent altijd in dienst van een cliënt maar daarin zit ruimte voor eigen invulling. Een portie creativiteit is mooi meegenomen.”
Het verhaal van Eline verder lezen?
Vrijwilligers smijten zich met hart en ziel
“De mooiste herinnering is dat Carlos mij na elke ontmoeting vroeg om mee te lopen naar het station en mij uitzwaaide.“ “Elkaars verhalen aanhoren en zonder vooroordelen aanvaard worden, maakt het zo bijzonder.“ “Ik spring bij waar nodig, help met praktische dingen, ga mee op uitstap,… Het contact met de mensen, dat is de rode draad van mijn vrijwilligerswerk.“
Marie-Anne: een topvrijwilliger
Schoner onderweg
Op 1 januari 2022 blies Fiola 4 kaarsjes uit. Een jong bestaan dat elk jaar groener wordt. Enkele trends: • We leggen minder kilometers af met de auto. • En 37 % van de verplaatsingen gebeuren met deelwagens, grotendeels elektrisch. • In 2021 stonden er zowat 80.000 fietskilometers op de teller
Tevreden cliënten
Van onze cliënten kregen we een tevredenheidsscore van 8,8/10. Een goed gesprek, een luisterend oor en vertrouwen scoorden hoog. Onze cliënten waarderen ook de open dialoog, het respect en de eerlijkheid van de begeleiders. Sommige cliënten vonden het wegvallen van de begeleidingen tijdens de coronapandemie zwaar. We zetten verder in op onlinegesprekken en die worden goed onthaald.
Jakob over begeleiding op afstand
Cliënten aan het woord
“Bij Fiola kan ik mezelf zijn.“ “Ik voel mij erkend door Fiola, erkend in mijn handicap, wat zo’n meerwaarde is voor mij“. “Het feit dat het over alle aspecten van de zorg kan gaan, spanningen in het gezin, moeilijkheden in de verstandhouding met broers en zussen, school… Voor ons is Fiola de enige instantie waar we zo’n integrale begeleiding krijgen.“
Gedreven medewerkers
“Fiola is een organisatie die vooruit denkt en zowel haar personeel als haar cliënten centraal zet. Als medewerker krijg je een gevoel van competentie, vertrouwen en verantwoordelijkheid“. “Je eigenheid kunnen meenemen in je werk, dat is het mooiste geschenk dat je organisatie je kan geven”. “Fiola is een organisatie waar veel mogelijk is: ruimte voor eigen ideeën, kansen waar je op in kan pikken”.
De ondersteunende diensten van Fiola
Boekhouding, personeelsdienst, cliëntadministratie, onthaal, ICT, ... : vaak op de achtergrond maar essentieel voor de goede werking van Fiola
De cijfers op een rij
In 2021 ondersteunden de 201 medewerkers van Fiola vzw 2679 cliënten via individuele persoonlijke begeleiding: 1071 kinderen en 1608 volwassenen. 208 cliënten namen deel aan onze dagwerking. 142 cliënten deden een beroep op persoonlijke assistentie. 57 gezinnen met jonge kinderen deden een beroep op globale individuele ondersteuning. 113 cliënten doorliepen een traject begeleid werk. 42 kindjes gingen naar kinderdagverblijf Fie & Ola. Yieha telde 71 enthousiaste deelnemers.
Merci!
Door de beperkingen van de coronacrisis was het in 2021 niet altijd makkelijk, niet voor onze cliënten en ook niet voor de medewerkers van Fiola. We gingen creatief op zoek naar mogelijkheden en pasten onze werking aan waar nodig. Bedankt voor alle vertrouwen. En een dikke merci voor de vrijgevigheid van zovele sympathisanten. Jullie steun maakt het mogelijk om mooie projecten te realiseren binnen Fiola. Daarvoor zijn we dankbaar.
Fiola steunen?